Pārbaudes darbs Uzturs 9.klase

Untitled

PĀRBAUDES DARBS 9. KLASEI

UZTURS

1. Uzturu, kurā ir visas cilvēka organismam nepieciešamās vielas sauc par ………………………………………….(1 p.)

2. Kādas uzturvielas nepieciešamas sastādot ēdienkarti: (1 p.)

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

3. Uztura normas izstrādā, ievērojot cilvēka: (2 p.)

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

4. Uztura kopējā vērtība dienā sadalāma aptuveni šādi: (1 p.)

……………………………………………………..

……………………………………………………..

……………………………………………………..

……………………………………………………..

5. Vakariņās jāizmanto …………………………………………………….uzturlīdzekļi – ………………………………………(2 p.)

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Labvēlīgi gremošanas procesu ietekmē ………………………………produkti – …………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

6. Uztura bagātinātāji ir …………………………………………………, kuras realizē devās …………………………………( 2p.)

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

7. Uztura bagātinātāji var saturēt …………………………………………………………………………………………………….(1 p.)

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

8. Pārtikas piedeva ir ………….., kuru neatkarīgi no tās uzturvērtības parasti nelieto atsevišķi ………………….(2 p.)

vai kā raksturīgu uztura ………………………..,bet apzināti pievieno pārtikai ………………………………………………

……………………………………………………………………………………………….procesā un tad minētā viela vai tā blakusprodukti kļūst par produktu ………………………………..

9. Kas ir konservanti?……………………………………………………………………………………………………………………..(1 p.)

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

10. Konservēšana – uzturproduktu ……………………………………………………………………………………………….. (2 p.)

apstrāde ilgstošai ……………………………………., ko panāk …………………………………………………………………….

11.Nosauc konservēšanas metodes: (1 p.)

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

12. Sterilizēšanas temperatūra ir (1.p.)

100 – 120 º C,

65 – 120 º C,

80 – 90 º C.

13. Nosauc mīklu veidus!

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..(1p.)

14. Nosauc latviešu gadskārtu svētku nacionālos ēdienus! (1 p.)

Ziemassvētkos – …………………………………………………………………………………………………………………..

Lieldienās – …………………………………………………………………………………………………………………………

Līgo svētkos – ……………………………………………………………………………………………………………………..

Vērtējums

Punkti

1 – 3

4 – 5

6-7

8-9

10-11

12-13

14-15

16 -17

18

19

Balles

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

PĀRBAUDES DARBS 9. KLASEI

UZTURS

1. Uzturu, kurā ir visas cilvēka organismam nepieciešamās vielas sauc par pilnvērtīgu. (1 p.)

2. Kādas uzturvielas nepieciešamas sastādot ēdienkarti: (1 p.)

Olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki, vitamīni, minerālvielas, ūdens

3. Uztura normas izstrādā, ievērojot cilvēka: (2 p.)

Vecumu, svaru, augumu, dzimumu, nodarbinātību, sadzīves apstākļus, klimatisko joslu.

4. Uztura kopējā vērtība dienā sadalāma aptuveni šādi: (1 p.)

Brokastīs 25%

Pusdienās 45%

Otrajās brokastīs vai launagā 10%

Vakariņās 20%.

5. Vakariņās jāizmanto viegli sagremojami uzturlīdzekļi – biezpiens, sautēti dārzeņi, zivis, putraimi, (2 p.)

makaronu ēdieni.

Labvēlīgi gremošanas procesu ietekmē skābpiena produkti – kefīrs, rūgušpiens, paniņas.

6. Uztura bagātinātāji ir koncentrētas uzturvielas, kuras realizē devās – kapsulās, pastilās, tabletēs, dražejās un citos veidos. ( 2p.)

7. Uztura bagātinātāji var saturēt vitamīnus, minerālvielas, augļus un to daļas, aminoskābes,fermentus

metabolītus, baktērijas un to kultūras. (1 p.)

8. Pārtikas piedeva ir viela, kuru neatkarīgi no tās uzturvērtības parasti nelieto atsevišķi kā pārtiku (2 p.)

vai kā raksturīgu uztura sastāvdaļu ,bet apzināti pievieno pārtikai apstrādes, pārstrādes, ražošanas,

iesaiņošanas, uzglabāšanas, transportēšanas procesā un tad minētā viela vai tā blakusprodukti kļūst par produktu sastāvdaļu.

9. Kas ir konservanti? Pagarina pārtikas produkta uzglabāšanas laikus, aizkavējot tajā dažādu (1 p.)

mikroorganismu attīstību.

10. Konservēšana – uzturproduktu augļu, ogu, dārzeņu, piena, gaļas,zivju (2 p.)

apstrāde ilgstošai saglabāšanai, ko panāk mikroorganismus nonāvējot vai kavējot to attīstību un inaktivējotfermentus.

11.Nosauc konservēšanas metodes: (1 p.)

Kaltēšana, karsēšana, ievārīšana, pasterizācija, sterilizēšana, saldēšana, konservēšana, skābēšana.

12. Sterilizēšanas temperatūra ir (1.p.)

100 – 120 º C,

65 – 120 º C,

80 – 90 º C.

13. Nosauc latviešu gadskārtu svētku nacionālos ēdienus! (1 p.)

Ziemassvētkos –apaļi desas līkumi, karašas plāceņi, pīrāgi, zirņi, pupas, sālīta, kūpināta cūkas

galva ar šņukuru.

Lieldienās – olas, pīrāgi

Līgo svētkos – jāņu siers, pīrāgi, medus, alus, raudzētas bērzu sulas, medus dzērieni.

Vērtējums

Punkti

1 – 3

4 – 5

6-7

8-9

10-11

12-13

14-15

16

17

18

Balles

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10