Genetiski modificeta partika

Ģenētiski modificēta pārtika . (ģ.m.p.)

Mūsdienās viss strauji attīstās, progresē, un ļoti strauji arī progresē ģenētika. Ģenētika sevī ietver arī ģenētiski modificēto pārtiku, kuru daudzi uztver kā kaut ko sliktu , kā arī par globālu problēmu , bet toties daudzi nabadzīgajās valstīs to uztver, kā kaut ko labu – daļēju bada risinājumu. Ģenētiski modificēta pārtika, manuprāt , nav veselīga, bet tā spēj dot organismam daudzas nepieciešamos vitamīnus, taukskābes, barības viela , ko nespēj visa ‘’parastā ‘’ pārtika . bet no otras puses , kas grib ēst tādu pārtiku , ko pat da

a
ažādi kukaiņi , kaitēkļi vairs neatzīst par labu esam un atsākas pat to ēst. Daudzas zāles, medikamentus iegūst no ģenētiski modificētiem augiem , dzīvniekiem. Neviens mūsdienās vēl īsti tā nevar pateikt skaidri kādu ietekmi atstāj ģ.m.p. uz cilvēka veselību.

Ģ.m.p. ir daudzās valstīs palīdzējusi novērst dažādas bada problēmas. Pārsvarā valstīs, kuras ciešs badu nav diez ko attīstītas un tajās nav labvēlīgu klimata apstākļu, augsnes lai varētu pilnvērtīgi audzēt dažādus augus. Šajās valstīs pārsvarā piekopj ekstensīvu saimniecību, kas nenes lielus augļus. Ģenētiski modificējot au
u
ugus ir iespējams tos pielāgot dažādiem klimata apstākļiem, augsnēm un palielināt to ražīgumu . Pēc manām domām, tas būtu liels pluss, lai mazinātu badu. Un , tas varētu palīdzēt mazajām valstiņām , kurām nav daudz lauksaimniecībā izmantojamās zemes, kas neļauj viņām saimniekot ekstensīvi.

Mūsdienās ļo
o
oti daudz cilvēku slimo. Viens no iemesliem ir tāds, kad organismam trūkst nepieciešamo vitamīnu, taukskābju, barības vielu . Cilvēkiem nav sabalansēts uzturs . Ģ.m.p ir vairāk sabalansētāka . No šāda skatu punkta varētu pat domāt , kad ģ.m.p ir labāka , bet atkal no otra skatu punkta šāda pārtika, ne mazums cilvēku izraisa dažādas alerģijas un atkal šīs alerģijas izraisa slimības ,un slimības var beigties ar letālām sekām. Bet atkal skatoties no cita viedokļa ,piemēram, no ģenētiski modificētiem govju audiem iegūst insulīnu. Tā ir viela , kas palīdz miljoniem cukura diabēta slimnieku dzīvot , sadzīvot ar savu slimību . Tas ir ļoti pozitīvi . Es ļoti labi apzinos insulīna svarīgumu ,jo es esmu dzīvē saskāries ar šo slimību .

Ģenētiski modificētie augi spēj pretoties kaitēkļu uzbrukumiem . Lauksaimniecībā tas ir izdevīgi un
n
n dabai ari , jo nav jālieto ķimikālijas ,pesticīdi , lai kaitēkļus iznīcinātu , bet globāli tas var radīt negatīvas sekas . Ģenētiski modificēti augi paši sintezē savienojumus , kas atbaida kaitēkļus. Šie savienojumi var būt kaitīgi cilvēkiem un atstāt uz viņu veselību nelabvēlīgu iespaidu .Atkal , manuprāt , šādai ģ.m.p. ir gan savi plusi , gan mīnusi .

Es domāju, kad ģ.m.p. plusi un mīnusi ir apmēram līdzsvarā, tāpēc nevar pateikt viennozīmīgi ,kad ģ.m.p. ir ļoti laba vai otrādi, noliegt to . Tāpēc katram pašam jāizvēlas , ko darīt, lietot šā
ā
ādu pārtiku , vai nē. Es tomēr uzturā mēģinu to ļoti daudz nelietot , tas man samērā arī izdodas , jo dzīvoju laukos , kur ir pietiekami daudz ‘’tīras ‘’ pārtikas . Bet no ģ.m.p. lietošanas , manuprāt , vispār mūsdienu pasaulē nav iespējams atteikties , jo , piemēram , soja ir viens no vispopulārākajiem ģ.m.p. augiem , un soja ir iekļauta apmēram 60% pārtikas produktu sastāvā. Un tas pierāda , ka mēs gandrīz visi lietojam ģ.m.p.. Cits jautājums ir tas , cik lielos daudzumos ? Tomēr , es Jums iesaku piedomāt , pie tā , ko Jūs ēdiet!

Leave a Comment