edieni

Liellopu gaļa sīpolu mērcē

Sastāvdaļas:
1. 4 lielopu filejas
2. 8 plānas speķa šķēlītes
3. 200 g mazu sīpoliņu
4. 2 ēd.k. augļu eļļas
5. 4 ēd.k. portvīna vai sarkanvīna
6. sāls
7. pipari
8. krūzīte buljona

Pagatavošana:
Gaļas šķēles izdauza, ietin divās speķa šķēlītēs un ruletītes pārtin ar diegu. Pannā uzkarsē eļļu un ruletītes labi apcep vismaz 4 minūtes. Pēc tam pievieno četrās daļās sagrieztus sīpoliņus. Pēc brīža gaļu no pannas noņem un noliek siltumā. Sīpoliem pievieno buljonu, vīnu un garšvielas. Uzkarsē un noņem no uguns. Mērci pasniedz kopā ar filejām.
Piedeva – cepti kartupeļi un sulīgi dārzeņu salāti.

Vista austrumu gaumē

Sastāvdaļas:
1. Vistas fileja
2. Paprika, sīpols
3. Marinēti gurķi
4. Garšvielas, kečups
5. Krējums skābais vai saldais – pēc izvēles
6. Zaļumi

Pagatavošana: (laiks: 30 minūtes)
Vistas fileju sagriež stienīšos un apcep. Pievieno salmiņos sagrieztu papriku, mar. gurķus, sīpolus, garšvielas , apcep un kādas 5 min pasautē zem vāka. Tad pievieno kečupu -mazliet apcep, pielej nedaudz ūdeni un pieliek krējumu. Ūdeni var arī neliet – tad mērce būs biezāka un tumīgāka. Visu uzvāra. Pievieno zaļumus. Pasniedz ar rīsiem.

Meža pīle ar medu.

Sastāvdaļas:
1. 1 Pīle
2. 50 g. Speķa
3. 125 g. sviesta
4. 1 tēj.k. imbira
5. Muskatrieksts
6. Garšsakņu ekstrakts
7. 3 Citrona šķēles
8. 3 ēd.k. Medus
9. 3 ēd. k.sausā sarkanvīna.

Pagatavošana:
Vīnā iejauc medu, pievieno ekstraktu no garšsaknēm, Rīvētu muskatriekstu, imbiru, 50 g. Silta izkausēta sviesta. Samaisa. Noliek siltā vietā
Noplūktu un izķidātu un nomazgātu pīli iespeķo, apsāla no iekšpuses un ārpuses. Ieliek pannā, sakarsētā sviestā uz citrona šķēlītēm.
Ar sagatavoto medus maisījumu ieziež pīli no iekšpusess un ārpuses( Medus masa nepārtraukti jāmaisa) Tad liek cepties. Laiku pa laikam ieziež pīli ar maisijumu.
Gatavu pīli liek sakarsētā traukā Pārlej ar mērci tā lai gaļa būtu pilnīgi nosegta.

Aveņu groziņš

Mīklai:
• 3/4 glāzes miltu
• 1/4 tējkarotes sāls
• 1 ēdamkarote cukura
• 50 g sviesta
Pildījumam:
• 150 g svaigo aveņu
• 1/2 glāzes saldā krējuma
• 1 ēdamkarote pūdercukura
Rotāšanai:
• svaigas avenes
• piparmētru lapiņas

Pagatavošana:
Samaisa mīklas sastāvdaļas, rūpīgi samīca. Miklu izrullē un izspiež mazus aplīšus. Liek groziņformās un piespiež. Cep krāsnī 200 °C temperatūrā 20 minūtes. Atdzesētus izņem no formām.
Krējumu sakuļ ar pūdercukuru. Masu pilda groziņos un rotā ar svaigām avenēm.
Pasniedz uz šķīvjiem pa vienam groziņam, rotātam ar piparmētru lapām.

Siera kūka ar zemeņu mērci

• 300 g smilšu mīklas
• 3 olas
• 230 g cukura
• 5 g sāls
• 1 g vaniļas cukura
• 500 g skābā krējuma
• 250 g Filadelfijas siera
• 40 g kartupeļu cietes
• 1 citrons
Mērcei:
• 500 g zemeņu
• 100 g sīrupa
• 1/2 citrona sulas

Pagatavošana:
Tortes veidnē izklāj smilšu mīklu. Pārējās sastāvdaļas sajauc kopā un kārto virsū mīklai. Cep krāsnī 50 minūtes 110 °C temperatūrā.
Mērces sastāvdaļas sakuļ jaucējā.
Kūku pasniedz, pārlietu ar mērci.

Piparmētru saldējums ar jāņogu želeju un apelsīnu mērci

Saldējumam:
• 100 ml saldā krējuma
• 50 ml piena
• 50 g cukura
• 2 piparmētru zariņi
• 1 olu baltums
• piparmētru esence
Jāņogu želejai:
• 100 ml jāņogu sulas
• 50 ml ūdens
• 50 g cukura
• 10 g želatīna
Apelsīnu mērcei:
• 2 apelsīni
• 30 g cukura
• 15 ml apelsīnu liķiera
Pagatavošana:
Sajauc saldo krējumu ar pienu un cukuru un uzkarsē. Masai pievieno sīki sakapātas piparmētru lapiņas un izmaisa. Iecilā saputotus olu baltumus, pievieno 2 pilienus piparmētru esences. Vēlreiz izmaisa un liek saldējamā mašīnā vai saldētavā.
Uzbriedina ūdenī želatīnu. Jāņogu sulu savāra ar ūdeni un cukuru, mazliet atdzisušai pievieno želatīnu un liek ledusskapī, lai sastingst.
Izspiež apelsīnu sulu, pievieno cukuru un apelsīnu liķieri un savāra līdz mērces konsistencei, izkāš.
Piparmētru saldējumu liek šokolādes dekorā. Želeju sagriež kubikos. Kārto uz šķīvja un pasniedz ar bezē cepumu.

Eksotiskās vistu krūtiņas.

Sastāvdaļas:
1. 2 vistu krūtiņas
2. 2 banāni
3. 1tējk. sviesta
4. 2ēd.k. eļļas
5. 2 krustnagliņas
6. 1 ķiploku daiviņa
7. ½tējk. pūdercukura
8. 3ēd.k. sasmalcinātu loku
9. 1 citrons
10. 1 aprlsīns
11. sāls
12. pipari

Pagatavošana:
Uzvāra glāzi ūdens kopā ar krustnagliņām, timiānu, ķiplokiem, pūdercukuru, lokiem un atdzesē. Pēc garšas pieliek sāli, piparus , pievieno citronu sulu. No rīta šajā marinādē ieliek vistas krūtiņas. Pusdienām vai vakariņām atliek gaļu tikai nosusināt un apcept eļļā, beigās vēl pielej 4ēd.k. marinādes šķidruma un pasutina. Citā pannā nomizotus, gareniski pārgrieztus banānus apcep sviestā gaiši dzeltenus, pārkaisa ar sarkanajiem pipariem. Vistas krūtiņu un banānus pasniedz kopā ar rīsiem. Rotā ar apelsīna daiviņām.

Eksotiskā paradīze dzimšanas dienām.

Sastāvdaļas:
1. 150 g banānu,
2. 80 g apelsīnu,
3. 30 g kivi,
4. 50 g bumbieru,
5. 50 g vīnogu,
6. 100 g saldā krejuma.

Pagatavošana:
Banānus apcep lielā eļļas dauzdumā, pārējos augļus sagriež kubiņos. Visas sastāvdaļas kārtām (pārklājot katru kārtu ar putukrejumu) liek deserta traukā. Dekorē ar svaigiem augļiem.

Ananāsu karnevāls

Sastāvdaļas:

• 1 ananāss
• 4 ēd.k. brūnā cukura
• 8 ēd.k. apelsīnu liķiera
• 100 g maskarpones siera
• 100 ml 35% saldā krējuma
• 1 vaniļas pogaļa
• 2 ēd.k. pūdercukura
• 4 apelsīnu sula, svaigi spiesta
• 4 ēd.k. cukura
• 4 gab. zvaigžņu anīsa
• 200 ml kokosriekstu piena
• 200 ml cukura sīrupa
• 100 ml dabīgā jogurta

1. Liesmots ananass. Sagriez pusi ananasa 2 centimetrus biezās šķēlēs. Ananass nav jāmizo. Katru šķēli sagriez četrās daļās. Katru iegūto ceturtdaļu izgriez līdzīgi kā gaļas karbonādi ar kauliņu: nogriez daļu ēdamā mīkstuma, atstājot mizu. Tā gabaliņus būs ļoti ērti paņemt rokās. Sagatavotos ananasa gabalus liec sakarsētā pannā, apber ar cukuru un mazliet apdedzini. Kad cukurs izkusis, pielej apelsīnu liķieri un aizdedzini to.
2. Maskarpone ar vaniļu. Vaniļas pogaļu pārgriez un izņem no tās mazās sēkliņas, kuras pievienosi krēmam. Izmanto 1/4 pogaļas. Traukā saputo saldo krējumu ar pūdercukuru un vaniļas pogaļas sēkliņām. Uz putošanas beigām, samazinot putošanas ātrumu, pievieno maskarpones sieru.
3. Ananasi sīrupā. Atlikušo ananasu nomizo un sagriez mazos gabaliņos. Katliņā liec vārīties apelsīnu sulu, kurai pievieno cukuru un zvaigžņveida anīsu. Tad ieliec sagrieztos ananasa gabaliņus un vāri aptuveni 10 minūtes, līdz cukurs izkusis.
4. Kokosriekstu sorbets. Kokosriekstu pienam pielej cukura sīrupu un jogurtu. Visu rūpīgi samaisi un liec saldētavā. Masa obligāti jāapmaisa ik pēc 30 minūtēm. Tā vairākas reizes, līdz masa sasalst.
5. Kārto šķīvī. Uz šķīvja pamīšus liec liesmotos ananasa gabalus ar maskarpones siera krēmu. Klāt liec anīsa sīrupā vārītos ananasa gabaliņus. Uz siera krēma uzliec kokosriekstu sorbeta bumbas.