Pārtikas produktu pētījums: cepumi

Untitled

Pārtikas produktu pētījums

Cepumi un vafeles

Pētījumu veica: …

2011. gada februāris

Ikdienā uzturā lietojam visdažādākos produktus. Tie ir gan dārzeņi, gan augļi, gan graudaugu izstrādājumi, gan gaļas un piena produkti. Savā pētījumā tuvāk apskatīšu graudaugu izstrādājumus – 10 dažādu veidu cepumus un vafeles.

Diezgan bieži vakaros pie tējas piegraužam kādu cepumu, tāpēc izpētīšu dažādu veidu un ražotāju cepumus. Noskaidrošu, kuras sastāvdaļas ir veselīgākas un kuras ne tik veselīgas. Salīdzināšu šos cepumus un izsecināšu, kuri ir visveselīgākie.

Kas ir ogļhidrāti? Uzņemtie ogļhidrāti organismā tiek pārvērsti glikozē un glikogēnā. Īsumā glikoze ir galvenais organisma tūlīt izmantojamās enerģijas avots, bet glikogēns – uzkrājamā enerģija, kas tiek pārstrādāta glikozē, kad nepieciešama enerģija. Glikogēna uzkrāšana organismā ir ierobežota, tādēļ ogļhidrāti, ko organisms nespēj pārstrādāt tūlīt izmantojamā glikozē un uzkrājamā glikogēnā organismā, uzkrājas tauku veidā. Tātad – noteikts ogļhidrātu daudzums ir nepieciešams organisma funkcionēšanai un enerģijai, par taukiem tiek pārveidoti organismam nevajadzīgie ogļhidrāti.

Dienā cilvēkam nepieciešams uzņemt vidēji 250 gramus ogļhidrātu.

Kas ir olbaltumvielas?Olbaltumvielas veido 15% no dienas uztura kopējās enerģētiskās vērtības. Tas atbilst 0,8 gramiem olbaltumu uz 1 kilogramu svara jeb 50-75 gramiem olbaltuma dienā.

Olbaltumi nodrošina normālu organisma augšanu un attīstību, regulē vielmaiņu un ir iesaistīti imūnās sistēmas reakcijās. Olbaltumi ietilpst visu šūnu uzbūvē un piedalās šūnas dzīvības procesos.

Olbaltumus ar uzturu nepieciešams uzņemt katru dienu. Svarīgi, ka, atšķirībā no ogļhidrātiem un taukiem, organismā olbaltumu rezerves neveidojas.

Tomēr būtiski, ka liela daļa cilvēku olbaltumvielas uzņem par daudz, t.i., vairāk par 75 gramiem dienā. Tādejādi olbaltumi pārvēršas par ogļhidrātiem vai taukiem, un tas veicina aptaukošanos.

Kas ir tauki?Tauki veselīga uztura gadījumā veido 30-35% no kopējās uztura enerģētiskās vērtības. Dienas laikā būtu jāuzņem aptuveni 1 grams uztura tauku uz 1 kilogramu ķermeņa svara. Ja cilvēkam ir liekais svars, tauku daudzums uzturā būtu jāsamazina, un tas nedrīkstētu pārsniegt 30% no kopējās enerģētiskās vērtības.

Tauki organismā ir enerģijas avots un šūnas uzbūves sastāvdaļa. Bez tam ar to palīdzību organismā uzsūcas dažādas vielas, piemēram, taukos šķīstošie vitamīni.

Jāuzņem pietiekošs uztura daudzums. Uzņemtais uztura daudzums nedrīkst būt ne par lielu, ne par mazu! Tas nozīmē, ka uzņemtā uztura daudzumam jāatbilst diennakts enerģijas patēriņam. Tas atkarīgs no cilvēka vecuma:

– 8-13 gadu vecumā dienā jāuzņem vidēji 2163 kilokalorijas,

– pusaudžu vecumā – 2500-2600 kilokalorijas,

– pieaugušam cilvēkam – 2600-2800 kilokalorijas.

Ja ar uzturu tiek uzņemts vairāk kilokaloriju nekā tiek patērēts, tad liekā enerģija pārvēršas taukaudos un veicina aptaukošanos.

Laima „Mammas cepumiar šokolādes gabaliņiem”.

Sastāvs:

kviešu milti, sviests (17,9%), cukurs, šokolādes gabaliņi (7,3%), olu masa, iebiezināts piens ar cukuru, irdinātāji (E500, E503, E450(I)), sāls, aromatizētājs (vanilīns), emulgators (sojas lecitīns).

E500 – Nātrija karbonāts (Dzeramā soda)

Ietekme uz veselību:

Lietojot lielās devās, simptomi –

Galvassāpes

Nogurums

Muskuļu nogurums

Refleksu palēnināšanās

Apetītes zudums

Nelabums

Izcelsme:

Dabīga

Sintētiska

Karbonskābes nātrija sāls. Sastopams dabā, dažu ezeru ūdenī, kā arī pelnos.

Statuss:

Pārtikas piedeva Jā

Apstiprināta izmantošanai ES Jā

E503 – Amonija karbonāts

Ietekme uz veselību:

Ja uzturā lieto par daudz, tad var izraisīt nemierīgumu, vāju pulsu, gremošanas traktu kairinājumu, nelabumu, vemšanu, diareju, ādas apsārtumu un jutību, acu apsārtumu, grauzošu sajūtu un sāpes acīs.

Izcelsme:

Sintētiska – Amonija hlorīda karsēšana kopā ar krītu (kalcija karbonāta).

Statuss:

Pārtikas piedeva Jā

Apstiprināta izmantošanai ES Jā

E450 – Difosfāti

Ietekme uz veselību:

Lietojot lielās devās, var izraisīt osteoporozi, kaulu blīvumu samazināšanos, nieru funkciju traucējumus.

Izcelsme:

Sintētiski producēts no fosforskābes

Statuss:

Pārtikas piedeva Jā

Apstiprināta izmantošanai ES Jā

E322 – Sojas lecitīns

Ietekme uz veselību:

Veselībai nekaitīgs

Izcelsme:

Dabīga

Sastopama katrā dzīvā šūnā, daļa no šūnapvalka. Visbiežāk iegūst no sojas pupiņām.

Statuss:

Pārtikas piedeva Jā

Apstiprināta izmantošanai ES Jā

Daugulis & Partneri „Mājas cepumi ar ķimenēm”

Sastāvs:

Kviešu milti, skābā krējuma izstrādājums ar augu taukiem, margarīns, olas, ķimenes (1%), sāls.

Siguldas maiznieks „Vafeles ar balto glazūru”

Sastāvs:

Glazūra 45% (cukurs, augu tauki, vājpiena pulveris, sūkalu pulveris, emulgators (sojas lecitīns), dabīgie aromatizētāji)

Vafeles 55% (kviešu milti, cukurs, augu eļļa, emulgators (sojas lecitīns), vanilīns.

E322 – Sojas lecitīns

Kapmena „Family mini waffles”

Sastāvs:

Vafeles 23,5% (kviešu milti, nātrija bikarbonāts, sāls).

Krēma pildījums 76.5% (cukurs, augu eļļa, sūkalas pulveris, kakao pulveris (6,6%), zemesrieksti, lecitīns, vaniļas aromātviela).

Nātrija bikarbonāts- Soda. Veselībai nekaitīgs.

E322 – Sojas lecitīns

Laima „Selga – Klasika”

Sastāvs:

Kviešu milti, cukurs, margarīns (hidrogenēti* augu tauki un eļļas, ūdens, sāls, emulgatori (sojas lecitīns, E471), skābuma regulētājs E330, konservants E202, krāsviela E160a, aromatizētājs, vitamīni (A, D3)), sviests, olu masa, iebiezināts piens ar cukuru, irdinātāji (E500, E503), sāls, aromatizētājs (vanilīns).

*hidrogenēšana – ūdeņraža pievienošana vienkāršai vielai vai ķīmiskam savienojumam katalizatora klātbūtnē

E471 – Taukskābju monoglicerīdi un diglicerīdi

Ietekme uz veselību:

Veselībai nekaitīgs

Izcelsme:

Sintētiska

Dzīvnieku

Sintētiski tauki, kas producēti no glicerola un dabīgām taukskābēm.

Statuss:

Pārtikas piedeva Jā

Apstiprināta izmantošanai ES Jā

E160a- Karotīni

Ietekme uz veselību:

Veselībai nekaitīgs.

Izcelsme:

Dabīga

Dabīgs pigments augos. Komerciāli iegūst no burkāniem

Statuss:

Pārtikas piedeva Jā

Apstiprināta izmantošanai ES Jā

E330 – Citronskābe

Ietekme uz veselību:

Ietekmē – ādu un zobus.

Izcelsme:

Dabīga

Sintētiska

Dabīga skābe, kas sastopama visās dzīvās šūnās dzīvniekiem un augiem. Komerciāli iegūst fermentējot sīrupu ar pelējuma sēnīti Aspergillus niger.

Statuss:

Pārtikas piedeva Jā

Apstiprināta izmantošanai ES Jā

E202 – Kālija sorbāts

Ietekme uz veselību:

Ietekmē – plaušas un ādu.

Izcelsme:

Sintētiska

Sorbīnskābes kālija sāls

Statuss:

Pārtikas piedeva Jā

Apstiprināta izmantošanai ES Jā

E500 – Nātrija karbonāts (Dzeramā soda)

E322 – Sojas lecitīns

E503 – Amonija karbonāts

VK „Salmiņi ar magoņu sēkliņām”

Sastāvs:

Kviešu milti, cukurs, augu tauki, magoņu sēklas, sāls, irdinātājs E500.

E500 – Nātrija karbonāts (Dzeramā soda)

LU „Domino”

Sastāvs:

Pildījums 28% (cukurs, hidrogenizēti augu tauki, kviešu ciete, sūkalu pulveris, emulgators (sojas lecitīns), sāls, garšas pastiprinātāji (ieskaitot vanilīnu)

Cepums (cukurs, augu tauki, kakao pulveris ar samazinātu tauku saturu – 3,8%, sāls, emulgators (sojas lecitīns), apjoma palielinātājs (E500), garšas pastiprinātājs (vanilīns), lipeklis, soja, piens, olu masa, lazdu rieksti.

E500 – Nātrija karbonāts (Dzeramā soda)

E322 – Sojas lecitīns

Mario „Glazētas mazās sausbaranciņas”

Sastāvs:

Kviešumilti, ūdens, cukurs, margarīns (daļēji hidrogenizēta augu eļļa, emulgatori: mono-un diglicerētas taukskābes (E471), lecitīns (E322), piena daļas, sāls, skābuma regulētājs: E330, aromatizētājs, vitamīns A), sāls, maizes raugs, vanilīns.

E471 – Taukskābju monoglicerīdi un diglicerīdi

E322 – Sojas lecitīns

E330 – Citronskābe

Mario „Prjaņiki Voroņežas”

Sastāvs:

Kviešu milti, cukurs, ūdens, ananāsu sukādes, augu tauki (palmu eļļa, riekstu eļļa, emulgators: E322), rapšu eļļa, irdinātāji: dzeramā soda, amonija karbonāts E503, skābuma regulētājs: citronskābe, konservants: E202, „tropik” aromatizētājs.

E322 – Sojas lecitīns

E500 – Nātrija karbonāts (Dzeramā soda)

E330 – Citronskābe

E503 – Amonija karbonāts

E202 – Kālija sorbāts

Bisca „Queen’s Biscuits”

Sastāvs:

Kviešu milti, augu tauki, cukurs, cukura pērlītes, olas, sāls, amonija karbonāts, vaniļa,kokosriekstu skaidiņas.

E503 – Amonija karbonāts

Par krāsām: vielas, kuras iekrāsotas zaļā krāsā ir veselībai nekaitīgas, oranžā krāsā – jālieto apdomīgi.

Secinājumi.

Dažādos cepumos ir dažādas e-vielas. Ir tādi, kuros ir pat 7 e-vielas un ir tādi, kuros nav nevienas. Visbiežāk pievienotās e-vielas cilvēka organismam ir nekaitīgas, bet dažkārt ir pievienotas arī tādas vielas, kuras nevajadzētu uzņemt pārlieku lielā daudzumā, jo tas var novest pie veselības problēmām.

Arī ogļhidrātu, olbaltumvielu un tauku daudzums dažādos cepumos var ļoti atšķirties. Ogļhidrātu daudzums variē no 49 līdz 70 gramiem/100g produkta. Savukārt, olbaltumvielas ir no 4,9 līdz 14 gramiem/100g produkta, bet tauki – no 3 līdz 37 gramiem/100g produkta.

Enerģētiskā vērtība atšķirīgos cepumos variē no 268 līdz 562 kilokalorijām.

No izpētītajiem cepumu veidiem visvairāk tauku un olbaltumvielu ir „Mājas cepumiem ar ķimenēm” , tāpēc arī enerģētiskā vērtība šiem cepumiem ir vislielākā, bet vismazākais ogļhidrātu daudzums. Šie cepumi ir bez e-vielu piedevām, tieši tāpēc man tie šķiet visdabiskākie un veselīgākie (protams, ja tos neēd katru dienu).

Tiem cilvēkiem, kas uztraucas par lieko svaru, es iesaku „Salmiņus ar magoņu sēkliņām”, jo tiem ir vismazākais tauku saturs un vismazākā enerģētiskā vērtība un tikai viena veselībai nekaitīga e-viela (E500 – Nātrija karbonāts (Dzeramā soda).

Izpētot derīguma termiņu dažādiem cepumiem, tas vairumā gadījumu ir 6 mēneši, bet prjaņikiem tas ir tikai 2 mēneši. Ilgākais derīguma termiņš ir 20 mēneši dāņu cepumiem „Queen’s Biscuits”, kā arī 12 mēneši sausbaranciņām un „Domino” cepumiem.

Izmantotā literatūra:

http://www.liis.lv/vesels/Veseliba/49,50/49,50teksts.htm

http://www.figuura.lv/?p=uzturvielas&art_id=94

http://www.evielas.lv