Galda kultūra (2)

IEVADS

Galda pareizam klājumam ikdienas ēdienreizēs ir liela nozīme cilvēka estētiskajā audzināšanā. Pie kārtīgi klāta galda ir patīkami ēst un ikviens iegūst labu noskaņojumu visai darba dienai. Bērni un jaunieši, kas auguši ģimenēs, kurās galda pareizu klāšanu uzskata par nevajadzīgu ārišķību, pie glīti klāta svētku galda sarkst, apjūk un jūtas nedroši, jo viņiem trūkst kulturālas ēšanas iemaņu. Jaunieši, kuriem ģimenēs šīs iemaņas nav ieaudzinātas, sabiedrībā bieži vien nonāk neērtās situācijās, saņem piezīmes un aizrādījumus. Ir jaunieši, kuri cenšas darīt visu pareizi, bet tas iznāk neveikli un stīvi, tadēļ ka rokām trūkst ikdienas treniņa.
Jauniešiem var rasties izdevība braukt uz ārzemēm pieredzes apmaiņā vai ceļojumā, bet neziņa, kā pareizi lietot galda rīkus un uzvesties pie galda, var radīt daudz nepatīkamu brīžu, kas sabojā visu ceļojuma prieku. Lai to novērstu, katrā ģimenē, bērnudārzā un skolā jārūpējas, lai bērni jau no mazotnes apgūtu kulturālās ēšanas un uzvedības iemaņas.

GALDA KLĀŠANA IKDIENĀ

Lai apgūtu galda kultūras iemaņas, jāzina, kā klāt galdu un kā uzliktie trauki un rīki jālieto.
Pie pareizi klāta galda bērni pamazām pierod pareizi lietot galda rīkus. Lai bērniem labāk patiktu to mācīties, galda klāšanu var organizēt kā sacensību: kurš pirmais iemācīsies saklāt galdu, pareizi lietot dakšiņu un nazi, karoti. Pareizi saklāt galdu jāprot arī vīriešu kārtas ģimenes locekļiem. Tā kā bērni ātri piesavinās visas iemaņas, pieaugušajiem audzināšanas nolūkā pašiem sevi vairāk jākontrolē – kā ēd zupu, tur rīkus, dzer no krūzītes, maisa cukuru utt.
Lielākā daļa ģimeņu ēdienreizēs uzturas virtuvē. Lai gan virtuves bieži vien ir ļoti mazas, tomēr, labi pārdomājot, katram ģimenes loceklim var atrast vietu pie galda, skapīša vai paceltas plates.
Virtuves galdu parasti pārklāj ar vaskadrānas galdautu vai salvetēm. Vaskadrānai ir tā priekšrocība, ka no tās var notīrīt katru traipu, bet, no audzināšanas viedokļa, pieradina pie apziņas, ka traips nav nekasslikts, jo to viegli notīrīt.
Labāk izskatās un omulīgāka ir ēšana, ja zem katras personas traukiem paliek nelielu salvetīti vai no dvieļu auduma pašūtu nelielu paklājiņu. Uz šī galdautiņa liek traukus un galda rīkus. Paēdis katrs novāc savus traukus un salvetīti saloka nākamajai ēdienreizei.
Glīti saklāts jebkuras maltītes azaids radīs labu apetīti un noskaņu pašam ēdējam un arī citiem.
Pie galda žāvāties ir nepieklājīgi, tāpēc žāvas jāmēģina aizturēt, mainot, ja iespējams, vai nu sēdvietu, vai sarunas tēmu. Ja tas tomēr nav iespējams, žāvāšanos jāmēģina noslēpt, lai neapvainotu blakussēdētājus vai sarunu biedrus.

VIESĪBU GALDS

Lielās oficiālās viesībās, banketos katrs vīriešu kārtas pārstāvis pie galda ved savu galda biedreni, piedāvājot saliektu labo elkoni. Pieejot pie galda, atvelk krēslu un ļauj galda biedrenei apsēsties, tad apsēžas pats. Var uzsākt sarunas gan ar galda biedreni, gan galda kaimiņiem.
Kad spesiāla apkalpojošā persōna ( oficiants ) pie galda sāk piedāvāt ēdienus, atritina salocīto salveti un uzliek uz ceļiem.
Tā kā ļoti daudz ēdieni jāēd ar kreiso roku, tad roka jāvingrina ikdienā, jo retās viesību reizēs veiklību nevar iegūt, šeit ir nepieciešams treniņš.
Ēšanas laikā kreisā roka jātur uz galda malas, ja ar labo roku ēd. Neglīti, ja pārliecas pār šķīvi vai ēd, atspiežoties uz rokas. Ēdot drīkst mazliet paliekties pretim paceltai rokai.
Ja uz brīdi pārtrauc ēšanu, galda rīkus noliek uz šķivja. Ēšanu beidzot, galda rīkus saliek kopā ar spaliem pa labi un atstāj uz šķīvja.
Ja ēdienu piedāvā galda biedrs pa kreisi, tad pēc uzlikšanas sev savukārt piedāvā uzlikt arī viņam. Vīrietim pie labās rokas sēž galda biedrene, kuru viņš pa mielasta laiku cenšas uzmanīgi apkalpot un izklaidēt ar sarunām. No piedāvātā ēdiena var atteikties, pasakot paldies, nevēlos.
Uzlikt ēdienu, ja viesis nevēlas, ir netaktiski. Arī namamāte nedrīkst uzlikt ēdienu bez viesa piekrišanas, patvarīgi.
Ja vēlas uzsmēķēt, vispirms jālūdz blakus sēdētājas vai sēdētāja atļauja, jo ne visi panes cigarešu dūmus.
Ja zina , ka blakussēdētāja sieviete ir smēķētāja, tad cigareti vispirms piedāvā un aizdedzina viņai. Arī tad, ja sieviete pati gatavojas smēķēt, cigareti noteikti aizdedzina vīrietis. Viesībās, kurās pie galda atļauts smēķēt, galdā jāliek arī pelnu trauki.
Ja jūsu galda biedrs gadās ļoti kautrīgs, tad laipni palūdziet pasniegt kādu ēdienu, ieliet dzērienu utt., viņš par to būs pateicīgs un labprāt jums pakalpos. Nepieklājīgi būs, ja jūs pagriezīsiet muguru un centīsieties sarunāties ar otru blakussēdētāju pa labi vai pa kreisi.
Dzērienus glāzēs lej speciālas apkalpojošās personas vai vīriešu kārtas pārstāvji, iepriekš palūdzot atļauju ieliet. Lējējam jāpajautā, kādu dzēriena šķirni katrs no viesiem vai galda biedrene vēlas. Nav pieņemts, ka šo darbu veic sievietes, ielejot pat vīriešiem.
Dzērienus glāzēs lej apmēram ¾ no glāzes tilpuma. Atsevišķos gadījumos, lai izjustu dzēriena aromātu, lej glāzēs pat tikai līdz pusei. Nedrīkst arī papildināt dzērienus, ja iepriekšējais vēl nav izdzerts. Ielietā dzēriena glāzi saskandina ar blakussēdētāju vai pretimsēdētāju pēc pirmā tosta, bet pret jubilāru, ja tas pie galda sēž tālāk, tikai paloka galvu un paceļ glāzi sveicienam. Vēlāk saskandināšana nav vajadzīga. Vīnus atļauts dzert lielākiem malkiem, bet stipros alkoholiskos dzērienus – tikai pa mazam malciņam. Nepieklājīgi, ja sieviete viesībās stipro dzērienu glāzi uzreiz izdzer tukšu.
Vīnus var dzert arī bez sevišķa uzaicinājuma. Nedrīkst papildināt glāzes saturu ar dzērienu bez saņemtas piekrišanas.
Pie galda nedrīkst runāt un smieties, ja mutē ir ēdiens, jo tas var nejauši uzkrist uz blakussēdētāja šķīvja vai kāda kopēja ēdiena trauka. Nav glīti, ja, sēžot pie viesību galda, atspiežas pret atzveltni un rokas sakrusto uz krūtīm. Tāpat pie galda nekādā gadījumā vīrieši nedrīkst novilkt žaketes un atlocīt kreklu piedurknes. To varētu vienīgi atļauties tuvu draugu sabiedrībā, un arī tad jālūdz atļauja sievietēm.
Neglīti, ja ar savām kājām aizķer krēsla kājas vai arī tās izstiepj tā, ka aizskar pretimsēdētāja kājas. Ja pa ēšanas laiku zobos iestrēgusi kāda gaļas vai zivs šķiedra, tad, lai to iztīrītu, mutei jāaizliek priekšā salvete. Dažreiz ēšanas vietās uz galda var būt mazā trauciņā zobu tīrāmie kociņi. Arī šķaudot mutei priekšā jāaizliek salvete vai mutautiņš.

VIESĪBU BUFETES GALDS

Bufetes veida galds atbrīvo viesus no ilgstošas sēdēšanas pie galda, viņiem ir brīva izvēle atrast piemērotu sarunu biedru. Bufetes saklāšanai izmanto mazu galdiņu, sekretāru, platu palodzi, plauktu vai rakstāmgaldu.
Šim galda veidam raksturīgstas, ka jāievēro nevis simetrija, bet gan stingra precizitāte līdz sīkumam, tikai tad galds izskatīsies labi.
Ēšanu pārtraucot, savu šķīvi ar rīkiem noliek sev zināmā vietā, lai pēc brīža, ja vēlas, varētu ēšanu turpināt.

IZTURĒŠANĀS RESTORĀNĀ, KAFEJNĪCĀ,
ĒDNĪCĀ

Apmeklējot sabiedriskas vietas – restorānu, kafejnīcu vai ēdnīcu kopā ar sievieti, vīrietis atver durvis un sev garām palaiž sievieti. Tad vīrietis iet pa priekšu vai saņem sievieti pie elkoņa un virza uz brīvo vietu.
Ja pie galda jau kāds sēž, vīrietis atvainojas un pajautā, vai atļauts piesēsties, atvelk krēslu sievietei, ļauj apsēsties un tikai tad apsēžas pats.
Ēdienus pasūta un palīdz izvēlēties vīrietis. Ja ir tikai sievietes, tad to veic gados vecākā sieviete. Oficiants, atnesis ēdienu, to vispirms pasniedz sievietei un tad vīrietim. Dzērienu ielej oficiants vai pie galda esošais vīrietis (ja pie galda sēž tikai sievietes, ielej gados vecākā sieviete). Pēc pudeles attaisīšanas vīrietis sev ielej dažas lāses, jo dzērienā nejauši var būt iekritis korķa gabaliņš. Lejot dzērienu citas personas glāzē, nedrīkst liet pāri rokai, t.i., pagriezt roku ar plaukstu uz virspusi. To uzskata par necieņas parādīšanu attiecīgajai personai.
Ja kafijas porcija tiek pasniegta ar visu kafijas kannu, tad, protams, sieviete ielej vispirms kafiju savam galdabiedram. Pajautā, vai pielikt cukuru un cik daudz, tad pasniedz viņam tasīti un pēc tam kafiju ielej sev. Kafiju var saliet arī abiem un tad likt cukuru vuspirms viņam un tad sev.
Kūkas no kopējā trauka vispirms uzliek savam galda biedram, pajautājot, kādu no tām uzlikt. Pēc tam uzliek sev.
Ja pie kafijas dzer konjaku, balzamu vai tamlīdzīgu dzērienu, tad abiem ielej vīrietis. Ja pie galdiņa ir tikai sievietes, dzērienu ielej gados vecākā sieviete.
Kafejnīcā visi izturas brīvāk nekā restorānā, jo apkārtne ir omulīga, nav tik oficiāla, nav iecietināto salvešu, daudzo rīku, atturīgo oficiantu. Bet vispārpieņemtie pieklājības likumi jāievēro arī mazās kafejnīcās.
Ēdnīcā, tāpat kā mājās, restorānā un kafejnīcā, jāēd pieklājīgi, lietojot attiecīgus rīkus pie katra ēdiena. Skaļi sarunātiesir ļoti nepieklājīgi, jo visiem nav jādzird jūsu piedzīvojumi, pārdzīvojumi un vismazāk jūsu slimības gaita . . .
Kad pusdienas vai vakariņas paēstas, lūpas noslauka ar salveti un to noliek uz galda pa kreisi no traukiem.
Vīrietis neuzkrītoši paaicina oficiantu ar rēķinu. Norēķinājies ar oficiantu, vīrietis pieceļas pirmais, atvelk sievietei krēslu un, seko aiz viņas, atstāj zāli.
Jāpiezīmē, ka vakarā sievietes restorānu apmeklē tikai vīriešu pavadībā.
Ir labi, ja cilvēks sabiedrībā izturas brīvi, nepiespiesti, bet nav jāizturas tā, it kā pie galdiņa atrastos viens pats.

Izmantoti materiāli no:
L.Zālītes
Galda kultūra