cittautu tradicionālie ēdieni

Cittautu tradicionālie ēdieni

Itālija
Itālijas virtuve ir viena no izsmalcinātākajām un daudzveidīgākajām Eiropā, to veido gan Neapoles un Kalabrijas pikantajās garšvielās pagatavotie tradicionālie ēdieni, Ligūrijas ēdieni ar pesto jeb bazilika mērci, gan arī Itālijas Alpu rajoniem raksturīgo siera un risoto ēdienu variācijas.
Pastas, picas, lazanja

Spānija
Spānijas virtuve ir pazīstama ar tādiem ēdieniem kā paelja (ko pagatavo no rīsiem, cāļa, jūras veltēm un dārzeņiem), tortilla (omlete ar kartupeļiem) un atsvaidzinošo vīnu sangrija (ko pasniedz kopā ar augļiem).
Daži no Venecuēlas tradicionālajiem ēdieniem ir: Arepa – plāna pankūka. Tās parasti ir pildītas ar gandrīz jebko tai skaitā olas, tomāti, liellopu gaļa, vistas gaļa, šķiņķis, desa, garneles, salāti un pat haizivs gaļa; cachito – karsta smalkmaizīte pildīta ar kapātu šķiņķi vai sarīvētu sieru; cachapa – bieza, nedaudz salda pankūka pasniegta kopā ar mocarellas tipa sieru (queso guayanese); hallaca – tradicionāls Ziemassvētku ēdiens no sakapātas šķiņķa gaļas, cūkgaļas un vistas gaļas ar zaļajiem pipariem, sīpolu, ķiploku, tomātiem, rozīnēm un olīvēm, kā arī dažāda veida garšvielām. Tas viss ir iemaisīts kukurūzas mīklā, tad ietīts banānu lapās un tvaicēts.
Svaigi spiestas sulas ir vienmēr pieejamas, tās sauc par batidos, biezākas sulas un piena kokteiļi – merengada. Rums ir visiecienītākais alkohols, bieži to samaisa ar kolu, lai veidotu dzērienu, ko sauc par Cuba Libre – visiecienītākais dzēriens starp venecuēliešiem. Kafiju ražo valstī un ir vispopulārākais karstais dzēriens. Kafija vienmēr tiek piedāvāta apmeklētājiem kā dzēriens laipnai uzņemšanai.

Lietuva
Lietuviešu virtuves ēdienu klāstā cita starpā ir aukstā biešu zupa, lietuviešiem raksturīgie no desas un kartupeļiem pagatavotie ēdieni, tomēr visiecienītākās ir kartupeļu pankūkas un cepelīni – pildīti ar gaļu, biezpienu vai sēnēm.

Kipra

Vietējo ēdienu vidū tradicionāls ir meze – uzkodas, ko pasniedz kā galveno ēdienu, halloumi siers un no vīnogām gatavotais degvīns zivania.

Irija
Tradicionālo īru virtuvi veido vienkārši gaļas ēdieni un to galvenās izejvielas parasti ir vārīti dārzeņi, piemēram, kartupeļi, burkāni, kāļi un pastinaks.

Francija
Frančiem ir viena no labākajām virtuvēm pasaulē, ēdienu gatavošana un ēšana ir daļa no franču kultūras un dzīvesveida. Ēdieni ir ļoti līdzīgi kā Itālijā un Spānijā.

Igaunija

Igauņu virtuvi vēstures gaitā ietekmējušas citas tautas, kas valdījušas šajā reģionā – dāņi, vācieši, poļi un krievi. Kā tradicionāli ēdieni jāmin marinēts zutis, asinsdesa un sautēti skābi kāposti ar cūkgaļu.

Grieķija
Grieķu virtuves pamatā ir kazas un aitas gaļa. Iecienīti ir arī zivju ēdieni. Olīveļļa, ko šet ražo lielos daudzumos, grieķu ēdieniem piedod īpašu garšu

Dānija
Dāņu virtuves pazīstamāko ēdienu vidū jāmin īpaši pagatavotas sviestmaizes smørrebrød, vārīti vai cukurā brūnināti kartupeļi, vārīti sarkanie kāposti, cūkas vai pīles cepetis

Čehija
Čehijā ražo pasaules atzinību guvušu alu, kā arī minerālūdeni no vairāk nekā 900 dabīgiem avotiem (pasaulē visvairāk). Vīnu ražo Morāvijas dienvidu rajonos un daļā Bohēmijas. Tradicionālo ēdienu vidū iecienīti ir knedlíky jeb knēdeļi, ko pagatavo no kartupeļiem vai maizes.

Luksemburga
Daudzi Luksemburgas tradicionālie ēdieni ir saistīti ar dzīvesveidu mežiem klātajās teritorijās. Piemēram, sautēts zaķis un šķiņķis Ardēnu gaumē. Pie citiem iecienītiem vietējiem ēdieniem var minēt upēs ķertās foreles un līdakas.

Malta
Pie tradicionālajiem maltiešu ēdieniem jāmin zupas (minestrone jeb dārzeņu zupa ar makaroniem, zivju zupas), makaroni un citi mīklas izstrādājumi. Maltiešu virtuvei ir raksturīgi arī dažādi ēdieni ar pildījumiem. Viens no visiecienītākajiem tradicionālajiem ēdieniem ir stuffat Tal-Fenek (sautēta truša gaļa).

Nīderlande
Holandiešu virtuves izdaudzināto tradicionālo ēdienu starpā jāmin jēla siļíe, kūpināts zutis un zirņu zupa, nepiemirstot sieru šķirnes, tādas kā Edam un Gouda.

Polija
Kā tradicionālus poļu virtuves ēdienus jāmin biešu zupa, kāpostu tīteņi (kāpostu lapās ievīstīts gaļas un rīsu pildījums), kā arī pierogi (mīklas izstrādājumi, pildīti, piemēram ar kāpostiem un sēnēm).

Portugāle
Katram Portugāles reģionam ir savi raksturīgie ēdieni ar visdažādākā veida gaļu un jūras veltēm, ieskaitot simts dažādos veidos pagatavotu mencu, ko atzīst par visā tautā iecienītu ēdienu.

Rumānija
Rumāņu tradicionālo ēdienu vidū jāmin uz restēm ceptas frikadeles, sautēta cūkgaļa ar ķiplokiem un sīpoliem un mīklas virtuļi ar krēmu un sieru.

Slovākija
Tradicionālie ēdieni ir ar aitas sieru pildītas rīvētu kartupeļu klimpas un kāpostu zupa ar desu.

Slovēnija
Slovēņu virtuvi ir ievērojami ietekmējuši tās kaimiņi. No Austrijas pārņemti tādi ēdieni kā strūdele un Vīnes šnicele. Itālija devusi risoto, bet Ungārija – gulašu. Iecienīta ir tradicionālā kūka potica.

Somija
Somu ēdienus ietekmējušas kontinentālā, krievu un zviedru virtuves. Tradicionālo ēdienu vidū jāmin zivis (īpaši lasis vai sīgas ikri), kā arī ziemeļbriežu gaļa. Īpaši ēdieni, ko ieteicams nobaudīt, ir arī karjalanpiirakka (rīsu vai kartupeļu sacepums) ar cūkgaļu un kalakukko (maizes klaipi, kuros vidū iecepti zivju vai cūkas tauki).

Zviedrija
Zviedru virtuvi pazīst dēļ Smorgåsbord (uzkodu bufete), iecienīta ir arī Baltijas siļķe, zirņu zupa un pankūkas.