furšetes tipa galds

FURŠETES TIPA APKALPOŠANA

Šāda veida apkalpošanu izvēlas, ja paredzēta lietišķa tikšanās uz neilgu laiku, piemēram, uz pusotru stundu. Furštes tipa apkalpošanu izvēlas arī tādos brīžos, kā, piemēram, darba kolēģa panākumu atzīmēšana, darba jubileja vai arī grāmatas prezentācija. Šo galdu klāj bufetes veidā, tātad viesus var uzņemt mazākā telpā, jo viesi ieturēs maltīti, kājās stāvot un mazāk būs nepieciešami arī trauki. Furšetes tipa galdu īpatnība ir tā, ka nebūs nažu. Tātad visas uzkodas, konditorejas izstrādājumus un sviestmaizes jāsagatavo tā, lai tos varētu pa

a
aņemt ar dakšu, tējkaroti vai ar sviestmaižu mazajām dakšiņām. Sagatavojot ēdienu kartes, var izvēlēties furšetes tipa galdus:

 Ar aukstā uzkodām;

 Ar sviestmaizēm;

 Kā deserta galdu;

 Kafijas vai tējas galdu;

 Vai arī augļu galdu.

Atspirdzinošos un alkoholiskos dzērienus izvēlas atbilstoši ēdienu klāstam.

ĒDIENKARTE FURŠETES TIPA GALDAM

UZKODAS

VOLOVĀNI (ar krabju salātu pildījumu)

SĀĻIE GROZIŅI (ar siera salātu pildījumu)

SPEĶA PĪRĀDZIŅI

PĪRĀDZIŅI (ar kartupeļu pildījumu)

SVIESTMAIZES (laša, ikru)

EZIS (šampinjoni, marinēti gurķi,

olīves, gaļas bumbiņas)

VĪNI

BALTVĪNS (pussaldais)

SARKANVĪNS (pussaldais)

GALDA INVENTĀRA APRĒĶINS 100 PERSONĀM

GALDAUTI – 4 galdauti (2. furšetes galdam, 2. papildgaldiņiem)

SALVETES – uz katru viesi rēķina vismaz 2 salvetes

GALDA TRAUKI – INDIVIDUĀLIE – uzkodu šķīvji, rezerves šķīvji (3

3
3 uz vienu viesi)

KOPLIETOŠANAS – 2 uz vienu uzkodu

GLĀZES – 2 glāzes uz personu (viena baltvīna, viena sarkanvīna)

GALDA PIEDERUMI – uzkodu vai kūku dakšas, koplietošanas galda piederumi (standziņas)

Galdus klāj kā bufetes veida galdus. Ja nepieciešams lielākam skaitam viesu, galdus var sabīdīt dažādās konfigurācijās. Apkalpošanai uz viena me

e
etra galda garuna rēķina 7 – 8 viesus.

FURŠETES GALDA KLĀŠANAS APRAKSTS

• ik pa vienam metram galda garuma kaudzītē desmit uzkodu šķīvjus vai kūku šķīvjus;

• pa labi no tiem – tik pat daudz uzkodu vai kūku dakšas;

• pa kreisi no šķīvjiem tik pat daudz salocītas salvetes;

• dzērienu glāzes vai kafijas tasītes ar apakštasītēm sakārto grupiņās ik pa metram veidojot simetriskas figūras, piemēram, rombiņus, vai zīmējumu, piemēram, kāsīšus;

• koplietošanas traukus uz garākām kājām novieto galda vidū;

• pārējos koplietošanas traukus galda malās, bet ne tuvāk kā 20 cm no galda malas tuvāk novietoti individuālie šķīvji;

• visi ēdieni atkārtojas ik pa vienam metram galda garumā;

• pie visiem ēdieniem labajā pusē novieto koplietošanas galda piederumus;

• pie katras dzērienu glāžu grupas novieto dzērienu pudeles un sulu krūzes;

• pie katras kafijas tasīšu grupas novieto kafijas krūzes termosos, cukura trauku, piena un krējuma tr

r
rauciņus;

• ziedu kompozīcijas un sveces var būt novietotas galda abos galos, bet ne ļoti lielas;

• atkarībā no tā, kā izveidots furšetes tipa galds – pie sienas vai telpas vidū, viesi var apkalpoties galdam no abām pusēm vai tikai no priekšējās puses;

• netīro trauku novietošanai telpas tālākajā vietā noliek galdiņu ar paplātēm.

VIESMĪĻA PIENĀKUMI

• uzmanīt viesu darbību;

• visu laiku raudzīties, lai uz galda nebūtu tukšu vai gandrīz tukšu trauku;

• papildināt galdu ar ēdieniem un dzērieniem;

• piedāvāt un ieliet dzērienus;

• nomainīt, ja nepieciešams, individuālos šķīvjus un galda piederumus;

• aiznest netīros traukus ar paplātēm no

o
o palīggaldiņa;

• apjautāties viesiem, vai viņi kaut ko nevēlas.

Izmantotā literatūra:

“viesu apkalpošana” vaira vanaga

Internets-www.google.lv

Leave a Comment