garneles

Garneles

Garneles – vismazākie vēžveidīgie jūras iemītnieki ar maigu garšu. Tās ir lieliska uzkodu un dažādu salātu, mērču un pamatēdienu sastāvdaļa.

Atkarībā no dzīvesvietas garneles iedala auksto un sito ūdeņu garnelēs. Auksto ūdeņu garneles dzīvo ūdens dziļumā, attīstās lēnu un ir bagātas ar vērtīgām uzturvielām, tās arī uzskata par garšīgākajām.

Tīģergarneles ir silto ūdeņu garneles, tās ir vislielākās no garnelēm, un to krāsa un svītrojums patiešām atgādina tīģeri.

Tā kā garneles ātri bojājas, tās tūlīt pēc nozvejošanas tiek sasaldētas. Veikalos nopērkamas gan sv

v
vaigas negatavas, gan vārītas ar čaulu, gan jau izlobītas – visas saldētas. Pērkot jau gatavas lobītās garneles, jāraugās, lai to astītes būtu saliektas, pretējā gadījumā tās uzturā nevajadzētu lietot.

Saldētās garneles vislabāk atkausēt pakāpeniski ledusskapja apakšējā nodalījumā. Gan lielās, gan mazās garneles tīra vienādi, ja nu vienīgi lielajām čaula ir tik stingra, ka jāņem palīgā nazis vai šķēres.

Jā pērc garneles ielāgo, ka uz garneļu ķermeņa nevajadzētu būt dzelteniem vai melniem plankumiem. Labas kvalitātes garnelēm gandrīz nav smaržas, ja nu vienīgi jūras svaiguma ar
r
romāts. Garneļu čaulai jābūt veselai un nebojātai.

Garneļu tīrīšana un pagatavošana:

Garneļu tīrīšanu sāk no galvas, nedaudz to pagriežot, atlauž un norauj.

Ar vienu roku tur astes daļu, ar otru noņem čaulas vidusdaļu kopā ar kājām un ikriem. Astes čaulu var atstāt nenorautu, be
e
et, saspiežot garneli, to viegli novilkt. Ar asu nazi pārgriež muguru un izņem melno zarniņu, ja tāda ir.

Garneles nevajag skalot, tās ar visu čaulu vāra saldūdenī ne ilgāk par 5 minūtēm. Pārvārītas tās kļūst sīkstas. Garneles var arī cept, tvaicēt, grillēt. Tīģergarneles grilēšanai ir īpaši piemērotas. Noņemtās garneļu čaulas prasmīgā saimniece neizmet, tās var izmantot zupu, mērču pagatavošanā.

Garneles labi garšo ar sieriem, olīvām, avokado, tomātiem, gurķiem, sēnēm, zaļumiem. Gatavojot nevajadzētu lietot asas, specifiskas garšvielas, kas nomāc garneļu maigo garšu.

Superīgais makaronu un garneļu sacepums

2. aprīlis (2007)

Pus paka makaronu-radziņu vai spirāļu,

2 paciņas tīrītu, vārītu garneļu, kopâ 500 g,

3 vidēji tomāti,

siers,

lociņi,

eļļa,

1 buljona kubiņš,

sāls,

garšvielas.

Makaronus izvāra, nokāš. Lai tie būtu garšīgāki-ūdenim var pievienot karoti eļļas un buljona kubiņu, sāli. Dziļā pannā ielej nedaudz eļļas un ieber visas garneles, cep neilgi-kādas 5

min, ja sakrājas daudz šķidruma, to nolej. Pie garnelēm pieber makaronus, rupji sagrieztus tomātus, pierīvē lielāko daļu siera, pievieno garšvielas, visu samaisa un ar vāku cep uz lēnas uguns, pa laikam apmaisot, kamēr tomāti gandrīz izšķīduši. Tad pievieno sagrieztus lociņus, samaisa, nolīdzina virsmu un uzber sarīvētu sieru, zaļumus.

Pasniedz ar tomātu mērci, majonēzi, svaigiem tomātiem.

Garneles ar baziliku kartupeļu spirālēs

Sastāvdaļas:

1 veikalā pirkta picas pamatne

Pesto mērce:

2 ēdamkarotes priežu riekstu (pingoli)

2 glāzes bazilika lapu

1 glāze svaigi sarīvēta Parmazenas vai Pecorino siera

1/4 glāzes ļoti tī

ī
īras olīvu eļļas

1 līdz 2 ķiploku daiviņas

Garnējums:

225 g vārītu garneļu

2 glāzes sarīvēta Mozarellas siera

1/2 glāzes olīvu bez kauliņiem

1/3 glāzes šķēlēs sagrieztu sīpolu

1/3 glāzes svaigi sarīvēta Parmazenas siera

Kā pagatavot:

Pesto pagatavošanai, regulāri apmaisot sausā pannā uz vidēji lēnas uguns, viegli apgrauzdē priežu riekstus, līdz tie kļūst zeltaini. Noņem no uguns un atdzesē līdz istabas temperatūrai. Virtuves kombainā vai mikserī liek baziliku, sieru, eļļu, priežu riekstus un ķiplokus, smalcina, līdz iegūst biezeni. Picas cepšanai uzsilda krāsni līdz 220°C. Uzliek picas pamatni vai mīklu uz pannas, pārklāj ar pesto. Virsū uzklāj Mozarellas sieru (1 glāzi), garneles, olīvas un zaļos sīpolus, apkaisa ar atlikušo Mozarella un Parmesanas sieru. Cep 10 līdz 15 minūtes, vai, kamēr pilnīgi uzsilst. Paredzēts 6 porcijām.

Sastāvdaļas:

2 avokado,

1 citrona sula,

garneles,

2 tomāti,

majonēze,

var arī bik kečupu.

Kā pagatavot:

1) Avokado pārgriež uz pusēm un izņem mīkstumu, to sasmalcina un pārlej ar citrona sulu

2) Garneles sajauc ar avokado

3) Divus tomātus nomizo (applaucē karstā udenī un novelk mizu), sagriež kubiņos, sajauc ar garnelēm un avokado

4) mērcei sajauc majonēzi ar kečupu, lai paliktu rozīgs.

5) Visu sajauc kopā un pilda avokado mizas pusītēs vai arī ienkaarši salātu trauciņos.

Leave a comment