Šokolāde – ne tikai gardums

Sokolāde neapšaubāmi ir viens no visvairāk lietotajiem un gardākajiem kārumiem. To pazīst visā pasaulē. Latvijas iedzīvotāji salīdzinājumā, piemēram, ar lietuviešiem, ir daudz kārāki pēc šokolādes, jo gadā apēd gandrīz divtik, cik kaimiņvalsts iedzīvotāji. Bet, lai saņemtu visu labāko ko šis gardais kakao izstrādājums var dot, nepieciešmas zināšanas, jo lieliska garša ir tikai viena no daudzajām šokolādes īpatnībām. Tā ir arī lielisks enerģijas avots un var ietekēt arī cilvēka veselību un garastāvokli.
Ja agrāk uzskatīja, ka šī saldā masa ir viens vienīgs kaitējums veselībai, tad šobrīd šis uzskats tiek apgāzts, ar vienu piebildi: ja lieto saprāta robežās. Zinātnieki atklājuši, ka tumšajā šokolādē ir vielas, kas noder pret dažādām sirds un asinsvadu saslimšanām. Itāļu un britu zinātnieki apstiprinājuši, ka šokolādes ēšana ir veselīga, taču svarīgi zināt, ka melnā šokolāde ir veselīgāka par piena šokolādi un tajā ir mazāk kaloriju.. Konstatēts, ka tiem, kas mielojas ar šokolādi, infarkta iespējamība ir mazāka. Taukvielas palīdz organismam uzņemt vitamīnus un saglabāt veselīgu ādu. Vitamīni un minerālvielas kavē holesterīna nogulsnēšanos, stiprina imunitāti, palielina izturību pret stresu un depresiju, uzlabo atmiņu Šo pētījumu ietekmē vairākas kompānijas patlaban mēģina radīt speciālas tabletes, kurās būtu visas šokolādē atrodamās veselīgās vielas.
Daudzus interesē, kāpēc šokolāde rada labsajūtu? Varbūt tās ir tikai iedomas? Izrādās, ka nē. Šokolādē ir viela, kas rada tik svarīgo labsajūtu. Ja organismā šīs vielas trūkst, cilvēks ir agresīvs, neapmierināts un nervozs. Šokolādes sastāvā mazos daudzumos ir ķīmiskās vielas, ko mūsu smadzenes izstrādā, kad esam priecīgi vai iemīlējušies, un organiski savienojumi, kas cilvēkam sniedz baudu, laimes sajūtu, uzlabo garastāvokli, tāpēc mēdz teikt, ka šokolāde ir zāles nelaimīgiem mīlētājiem. Taču ir arī pētījumi, ka šokolāde var radīt pieradumu. To veicina tajā esošā kofeīnam līdzīgā viela, tāpēc svarīgi ir ievērot mēru.
Ir uzskats, ka šokolāde attīsta intelektu. Ne velti dažādu mācību priekšmetu olimpiādēs pirms darba uzsākšanas katram dalībniekam tiek iedota šokolādes tāfelīte. Esmu piedalījusies vairākās olimpiādēs un vienmēr darba laikā cenšos apēst vismaz pāris gabaliņus, jo ticu, ka tas palīdz. Un tiešām, olimpiāžu rezultāti man līdz šim vienmēr bijuši ļoti labi .
Šokolāde ir viens no retajiem ēdieniem, kas ir ne tikai gards, bet arī veselīgs un satur daudzas vielas, kas labvēlīgi iedarbojas uz cilvēka smadzenēm. Tomēr, nezinot galvenās lietas par šokolādi, tās lietošana uzturā var izraisīt pavisam pretēju efektu, jo svarīgi ir ēst ar mēru un prast izvēlēties pareizo šokolādi, proti, to, kurā vairāk kakao. Un, lai gan šokolādes sastāvā ir daudz vērtīgu vielu, šis produkts tomēr ir našķis, nevis zāles