angļu apkalpošanas metode

Ēdienus atnes koplietošanas traukos uz servanta. Galdu klāj iepriekš ar galda piederumiem, glāzēm, salvetēm, bet bez šķīvjiem. Šķīvjus viesmīlis sagatavo un novieto uz servanta. Karsto ēdienu pagatavošanai šķīvjus sasilda līdz 40˚ temperatūrai. Šī metode ir ieguvusi nosaukumu angļu gaumē.
Uz servanta viesmīlis sagatavo arī visus nepieciešamos galda piederumus ēdiena pārlikšanai un sakārtošanai uz viesa šķīvjiem. Ja ēdiens koplietošanas traukā ir sagatavots veselā veidā, piemēram, cepts sivēns, cūkas šņukurs vai cepta pīle, to vispirms parāda viesim veselā veidā.
Tad viesmīlis rīkojas šādi:
» Viesa šķīvjus novieto servanta vidū sev priekšā;
» Pamatēdiens atrodas traukā pa kreisi no šķīvjiem;
» Ēdiena piedevas atrodas pa labi no šķīvjiem;
» Pamatēdienu pārliek uz individuālā šķīvja tā centrā;
» Piedevas un salātus novieto apkārt pamatēdienam;
» Pārliekot ēdienu uz viesa šķīvja, to dara ar dakšu un karoti, strādājot ar abām rokām;
» Sakārtojot ēdienu uz viesa šķīvja, tas jādara glīti, gaumīgi un ar precīzām kustībām; tas prasa zināmas profesionālas iemaņas;
» Gatavo ēdiena porciju ar labo roku;
» No labās puses novieto viesim tieši priekšā;
» Novēl „labu apetīti!”

Tūristu apkalpošanā bieži vien lieto šīs metodes paveidu ar servējamo ratiņu palīdzību. Tas notiek šādi:
o Sagatavo pārvietojamos servējamos ratiņus;
o Ēdienus koplietošanas traukos novieto uz servējamiem ratiņiem;
o Sagatavo galda piederumus ēdiena pārlikšanai;
o Sagatavo individuālos šķīvjus;
o Karsto ēdienu pasniegšanai šķīvji sasildīti līdz 40 temperatūrai;
o Piebrauc pie katra galdiņa;
o Sagatavo ēdiena porciju;
o Pasniedz katram viesim no labās puses un noliek tieši priekšā;
o Karsto ēdienu pasniedz, satverot sasildīto šķīvi ar salvetes palīdzību.
Servējamos ratiņus var lietot arī netīro trauku novākšanai. To dara šādi:
 Ar servējamiem ratiņiem piebrauc pie katra galdiņa;
 Katram viesim no labās puses ar labo roku paņem netīro šķīvi kopā ar galda piederumiem;
 Novieto to uz servējamiem ratiņiem;
 Sakārto tāpat kā uz paplātes, tas ir, atsevišķi šķīvjus;
 Atsevišķi galda piederumus un ēdienu atliekas;
 Individuālos maizes šķīvīšus pirms deserta pasniegšanas novāc ar labo roku viesim no kreisās puses.

IZMANTOTĀ LITERATŪRA:
Vaira Vanaga „Viesu apkalpošana”