E vielas

Piedevas iedalītas grupās:

Antioksidanti Pagarina p.p.* glabāšanas laiku

Apjoma palielinātāji Palielina pārtikas tilpumu

Apstrādes palīglīdzekļi Vielas bez uzturvērtības, ko lieto pārtikas apstrādei un kas neizmainītā vai atvasinājumu veidā nonāk gatavajā produktā kā tenoloģiski nenovēršams cilvēka veselībai nekaitīgs atlikums

Biezinātāji Palielina p.p viskozitāti

Emulgatori Nodrošina vairāku nesajaucamu p.p sastāvdaļu sajaukšanos

Emulgējošie sāļi Sadala sierā esošās olbaltumvielas, izkliedējot taukus

Garšas pastiprinātāji Uzlabo garšu un smaržu

Iesaiņojuma gāzes Gāzes (nevis gaiss), kuras piepilda iesiņojumā pirms vai pēc p.p. iesaiņošanas vai iesaiņošanas laikā

Irdinātāji Palielina mīklas apjomu

Konservanti Noteiktos glabāšanas apstākļos pasargā no mikroorganismu izraisītas bojāšanās

Krāsvielas Maina krāsu

Miltu apstrādes līdzekļi Uzlabo mīklas īpašības

Mitrumuzturētāji Pasargā no izžūšanas

Modificētas cietes Dažādos ve

e
eidos ķīmiski apstrādāta pārtikas ciete

Nesējvielas Nemaina pārtikas piedevu tehnoloģiskās funkcijas, izmanto p.p. izšķīdināšanai, izkliedēšanai vai citādai fizikālai modificēšanai, lai atvieglotu attiecīgās p.p. apstrādi vai lietošanu

Pretsalipes vielas Veido drupenumu

Propelenti Gāze, kuru lieto pie iesaiņošanas

Putu dzesēji Novērš putu rašanos

Putu veidotāji Nodrošina homogēnas gāzveida fāzes izveidošanu vai šķidrā p.p.

Recinātāji Veido želeju un produkta formu

Saldinātaji Rada saldu garšu

Sekventi Veido kompleksus ar Me joniem

Sinergisti Pastiprina atseviškas p.p. īpašības

Skābes Rada skābu garšu

Skābuma regulētāji Regulē skābo garšu

Stabilizētāji Palīdz uzturēt nemainīgu produkta izskatu un sastāvu

Nosaukums „E” numurs Raksturojums

Krāsvielas E 100-182 Piešķir p.p. vizuāli pievilcīgu izskatu, radot daudzveidīgāku produktu sortimentu

Konservanti E 200-299 Aizkavē mikroorganismu attīstību pagarinot p.p. uz

z
zglabāšanas laiku

Antioksidanti E 300-399 Novērš tauku un vitamīnu spēju oksidēties ar gaisa skābekli, saglabājot p.p. sākotnējo smaržu un garšu

Stabilizētāji un emulgatori E 400-499

E 500-599 Nodrošina p.p. vēlamo konsistenci, stabilizē un intensificē produktu krāsu

E 600-> Garša un aromāta pastiprinātaji

E 700->

E 800-> Rezerves indeksi

E 900-> Pretputu līdzekļi

E Apzīm.

102 B

103 NA

104 A

105 NA

110 B

111 NA

120 B

121 NA

122 A

123 LB; NA

124 B

125 NA

126 NA

127 B

129 B

130 NA

131 V

141 A

142 V

150 A

151 KA

152 NA

E Apzīm.

153 V

154 ZT; AS

155 B

160 KA

171 A

173 A

180 B

201 B

210 V

211 V

212 V

213 V

214 V

215 V

216 V

219 V

220 B

222 B

223 B

224 B

228 B

E Apzīm.

230 V

231 KA

232 KA

233 B

239 KA

240 V

241 A

242 B

249 V

250 AS

251 AS

252 V

270 B (b

b
bērniem)

280 V

281 V

282 V

283 V

310 I

312 I

320 H

321 H

330 V

E Apzīm.

338 K

339 K

340 K

341 K

343 K

400 B

401 B

402 B

403 B

404 B

405 B

450 K

451 K

452 K

453 K

454 K

461 K

462 K

463 K

465 K

466 K

477 A

501 B

E Apzīm.

502 B

503 B

510 LB

513e LB

527 LB

620 B

626 ZT

627 ZT

628 ZT

629 ZT

630 ZT

631 ZT

632 ZT

633 ZT

634 ZT

635 ZT

636 B

907 I

951 KA

952 NA

954 V

1105 KA

B – bīstams

NA – nav atļauts

A – izdomīgs

V – vēzi veidojošs

ZT – zarnu traktas iekaisums

KA – kaitīgs ādai

H – holesterīns

K – kuņģa

LB – ļoti bīstams

AS – arteriāls spiediens

I – izsitumi

Latvijā atļautiās pārtikas piedevas:

E 100

E 101

E 102

E 104

E 110

E 120

E 122

E 123

E 124

E 127

E 128

E 129

E 131

E 132

E 133

E 140

E 141

E 142

E 150a

E 150b

E 150c

E 150d

E 151

E 153

E 154

E 155

E 160a

E 160b

E 160c

E 160d

E 160e

E 160f

E 161b

E 161g

E 162

E 163

E 170

E 171

E 172

E 173

E 174

E 175

Latvija biežāk lietotās pārtikas piedevas:

• Limonādēs – E102; E110; E131; E150a; E160e

• Konfektēs – E104; E110; E124; 132; 133

• Želejās – E104; E124; 141

 Veselbai potenciāli nepieciešamas piedeva E330 (askorbīnskābe/C vit.) un E330(citronskābe). Arī E270 (pienskābe), E440 (pektīni), E160a (A vit.)

 Latvijā ražotiem piena produktiem pārsvarā pārtikas piedevas netiek lietotas. Izņēmums ir kusēts siers.

 Krāsvielas iedala:

 Dabiskās – no dabā sastopamiem augiem

 Dabiskām identiskām – iegūtas ķīmiskā ceļā

 Sintētiskās

 Potenviāli alerģiju izraisītāji – E320; E324; E310; 311; E312

 Jāmēģina izvairīties no E210-219 un E249-252, jo konstatētas toksiskas un alerģijas izraisošas īpašības

 Par E210-227 zinātnieki klusē

 E220-227 – izraisa galvassāpes, nelabumu, vēlāk traucējumus asins apgādei ar skābekli, arī vēzi

 E236-238 – lielos daudzumos – indes (Latvijā nav atļautas)

 E211 –saistīta ar bērnu hiperaktivitāti un uz

z
zmanības deficīta sindromiem

 E950; E952; E954 – cukura aizvietotāji – izraisa vēzi

 E110 – vairākās valstīs aizliegts, jo izraisa alerģijas reakcijas