E vielas

Piedevas iedalītas grupās:
Antioksidanti Pagarina p.p.* glabāšanas laiku
Apjoma palielinātāji Palielina pārtikas tilpumu
Apstrādes palīglīdzekļi Vielas bez uzturvērtības, ko lieto pārtikas apstrādei un kas neizmainītā vai atvasinājumu veidā nonāk gatavajā produktā kā tenoloģiski nenovēršams cilvēka veselībai nekaitīgs atlikums
Biezinātāji Palielina p.p viskozitāti
Emulgatori Nodrošina vairāku nesajaucamu p.p sastāvdaļu sajaukšanos
Emulgējošie sāļi Sadala sierā esošās olbaltumvielas, izkliedējot taukus
Garšas pastiprinātāji Uzlabo garšu un smaržu
Iesaiņojuma gāzes Gāzes (nevis gaiss), kuras piepilda iesiņojumā pirms vai pēc p.p. iesaiņošanas vai iesaiņošanas laikā
Irdinātāji Palielina mīklas apjomu
Konservanti Noteiktos glabāšanas apstākļos pasargā no mikroorganismu izraisītas bojāšanās
Krāsvielas Maina krāsu
Miltu apstrādes līdzekļi Uzlabo mīklas īpašības
Mitrumuzturētāji Pasargā no izžūšanas
Modificētas cietes Dažādos veidos ķīmiski apstrādāta pārtikas ciete
Nesējvielas Nemaina pārtikas piedevu tehnoloģiskās funkcijas, izmanto p.p. izšķīdināšanai, izkliedēšanai vai citādai fizikālai modificēšanai, lai atvieglotu attiecīgās p.p. apstrādi vai lietošanu
Pretsalipes vielas Veido drupenumu
Propelenti Gāze, kuru lieto pie iesaiņošanas
Putu dzesēji Novērš putu rašanos
Putu veidotāji Nodrošina homogēnas gāzveida fāzes izveidošanu vai šķidrā p.p.
Recinātāji Veido želeju un produkta formu
Saldinātaji Rada saldu garšu
Sekventi Veido kompleksus ar Me joniem
Sinergisti Pastiprina atseviškas p.p. īpašības
Skābes Rada skābu garšu
Skābuma regulētāji Regulē skābo garšu
Stabilizētāji Palīdz uzturēt nemainīgu produkta izskatu un sastāvu

Nosaukums „E” numurs Raksturojums
Krāsvielas E 100-182 Piešķir p.p. vizuāli pievilcīgu izskatu, radot daudzveidīgāku produktu sortimentu
Konservanti E 200-299 Aizkavē mikroorganismu attīstību pagarinot p.p. uzglabāšanas laiku
Antioksidanti E 300-399 Novērš tauku un vitamīnu spēju oksidēties ar gaisa skābekli, saglabājot p.p. sākotnējo smaržu un garšu
Stabilizētāji un emulgatori E 400-499
E 500-599 Nodrošina p.p. vēlamo konsistenci, stabilizē un intensificē produktu krāsu
E 600-> Garša un aromāta pastiprinātaji
E 700->
E 800-> Rezerves indeksi
E 900-> Pretputu līdzekļi

E Apzīm.
102 B
103 NA
104 A
105 NA
110 B
111 NA
120 B
121 NA
122 A
123 LB; NA
124 B
125 NA
126 NA
127 B
129 B
130 NA
131 V
141 A
142 V
150 A
151 KA
152 NA
E Apzīm.
153 V
154 ZT; AS
155 B

160 KA
171 A
173 A
180 B
201 B
210 V
211 V
212 V
213 V
214 V
215 V
216 V
219 V
220 B
222 B
223 B
224 B
228 B
E Apzīm.
230 V
231 KA
232 KA
233 B
239 KA
240 V
241 A
242 B
249 V
250 AS
251 AS
252 V
270 B (bērniem)
280 V
281 V
282 V
283 V
310 I
312 I
320 H
321 H
330 V
E Apzīm.
338 K
339 K
340 K
341 K
343 K
400 B
401 B
402 B
403 B
404 B
405 B
450 K
451 K
452 K
453 K
454 K
461 K
462 K
463 K
465 K
466 K
477 A
501 B
E Apzīm.
502 B
503 B
510 LB
513e LB
527 LB
620 B
626 ZT
627 ZT
628 ZT
629 ZT
630 ZT
631 ZT
632 ZT
633 ZT
634 ZT
635 ZT
636 B
907 I
951 KA
952 NA
954 V
1105 KA

B – bīstams
NA – nav atļauts
A – izdomīgs
V – vēzi veidojošs
ZT – zarnu traktas iekaisums
KA – kaitīgs ādai
H – holesterīns
K – kuņģa
LB – ļoti bīstams
AS – arteriāls spiediens
I – izsitumi
Latvijā atļautiās pārtikas piedevas:
E 100
E 101
E 102
E 104
E 110
E 120
E 122
E 123
E 124
E 127
E 128
E 129
E 131
E 132
E 133
E 140
E 141
E 142
E 150a
E 150b
E 150c
E 150d
E 151
E 153
E 154
E 155
E 160a
E 160b
E 160c
E 160d
E 160e
E 160f
E 161b
E 161g
E 162
E 163
E 170
E 171
E 172
E 173
E 174
E 175

Latvija biežāk lietotās pārtikas piedevas:
• Limonādēs – E102; E110; E131; E150a; E160e
• Konfektēs – E104; E110; E124; 132; 133
• Želejās – E104; E124; 141

 Veselbai potenciāli nepieciešamas piedeva E330 (askorbīnskābe/C vit.) un E330(citronskābe). Arī E270 (pienskābe), E440 (pektīni), E160a (A vit.)
 Latvijā ražotiem piena produktiem pārsvarā pārtikas piedevas netiek lietotas. Izņēmums ir kusēts siers.
 Krāsvielas iedala:
 Dabiskās – no dabā sastopamiem augiem
 Dabiskām identiskām – iegūtas ķīmiskā ceļā
 Sintētiskās
 Potenviāli alerģiju izraisītāji – E320; E324; E310; 311; E312
 Jāmēģina izvairīties no E210-219 un E249-252, jo konstatētas toksiskas un alerģijas izraisošas īpašības
 Par E210-227 zinātnieki klusē
 E220-227 – izraisa galvassāpes, nelabumu, vēlāk traucējumus asins apgādei ar skābekli, arī vēzi
 E236-238 – lielos daudzumos – indes (Latvijā nav atļautas)
 E211 –saistīta ar bērnu hiperaktivitāti un uzmanības deficīta sindromiem
 E950; E952; E954 – cukura aizvietotāji – izraisa vēzi
 E110 – vairākās valstīs aizliegts, jo izraisa alerģijas reakcijas