Piparmētra

Piparmētra

Vēsture: Senos laikos uzskatīja, ka piparmētras smarža rada labu garastāvokli. Senās Romas greznās dzīrēs augstos viesus sagaidīja patīkamais piparmētras aromāts. Zāles speciāli izsmidzināja ar piparmētras ūdeni, bet galdus rūpīgi noberza ar svaigām piparmētrām.

Piparmētra (Mentha x piperita) ir daudzgadīgs, kultivēts Lūpziežu dzimtas (Labiatae) un mētru ģints (Mentha) ārstniecības augs, kas jau kopš senseniem laikiem plaši pazīstams visā pasaulē. Kaut arī ārstnieciski piparmētra ir ļoti vērtīgs augs, kas palīdz pret daudz un dažādām kaitēm, to izmanto ne tikai medicīnā un farmācijā. Piparmētras sa

a
astāvā esošā ēteriskā eļļa satur mentolu (~50%). Tieši savas atsvaidzinošās iedarbības un patīkamās, svaigās garšas dēļ šo augu izmanto arī pārtikas un parfimērijas rūpniecībā. Piemēram – zobu pastu, košļājamo gumiju un sūkājamo ledeņu ražošanā.

Sugas apraksts: Piparmētra ir stāvā, zarainā. Zaļā stublāja garums sasniedz 30-80 cm, iegareno, smailo, panātrēm līdzīgo lapu garums — 3-8 cm, bet platums — līdz 2,5 cm. Piparmētras ziedi — gaiši violeti, cilindriski, vārpveidīgas ziedkopas stublāja un zaru galā. Piparmētra zied no jūlija līdz augustam. Auglis — brūns riekstiņš skaldauglī. Piparmētra izceļas ar spēcīgu mētru smaržu. Pi
i
iparmētrai raksturīgi gari, ložņājoši sakneņi un stīgas, ar kurām augu viegli pavairot.

Piparmētru pavairošana: piparmētras var pavairot, sadalot ieauguša auga sakneni, ložņājošiem dzinumiem, kurus sagriež daļās. Dažreiz piparmētras pavairo arī no sēklām. Tās dīkst lēni, apmpēram pēc divām nedēļām.

Piparmētra satur: līdz 2,
,
,5% ēteriskās eļļas (tajā ietilpst mentols, pinēns, mentofurāns), miecvielas, flavonoīdus u. c.

Auga ārstnieciskās īpašības:Piparmētra ir viens no tiem augiem, kas medicīnā izceļas ar ļoti plašu pielietojumu. Šo augu bieži lieto saaukstēšanās un gripas gadījumos, pret kakla sāpēm un bronhītu. Atkarībā no devas un pagatavošanas veida, drogu var izmantot gan kā tonizējošu, gan arī kā nervus nomierinošu līdzekli. Zināms, ka piparmētra aktivizē un nostiprina cilvēka smadzeņu darbību un stimulē garīgās spējas. Patīkamās, atsvaidzinošās garšas dēļ piparmētru ierasti lieto pret sliktu dūšu, vemšanu, vēdera sāpēm un uzpūšanos, gāzu uzkrāšanos, kā arī ēstrgribas rosināšanai. Pipramētra veicina žults izdalīšanos; to var lietot arī kā vieglu diurētisku līdzekli. piparmētra uzlabo arī asinsriti. Bez tam, piparmētrai piemīt dezinficējoša iedarbība un to nereti izmanto ārīgi iekaisumu, sasitumu un br
r
rūču dziedēšanā. Ārīgi piparmētru vēl izmanto, lai pagatavotu dažādas dziedinošas un sāpes remdējošas kompreses, nomierinošas aromātiskas peldes, u.c. Uzskata, ka piparmētrai piemīt pretaudzēju aktivitāte.

Iespējams, daudzi piparmētru asociēs nevis ar tās ārstnieciskajām īpašībām un pielietojumu medicīnā, bet gan ar košļājamo gumiju un konfekšu biznesu. Kopš 19.gs. beigām – 20.gs. sākuma, kad ASV parādījās pirmās modernās zobu pastas, košļājamās gumijas un mentola konfektes, šo produktu popularitāte, šķiet, tikai pieaug. Mūsdienās ~ 45% piparmētru ražas tiek patērēts tieši košļājamo gumiju un konfekšu ar mentola garšu ražošanā.
/
/p>

Piparmētra pārtikas ražošanā:Kulinārijā plaši un daudzpusīgi izmanto svaigas un žāvētas piparmētru lapas, kā arī stublāju galotnes. Piparmētru pievieno ēdieniem, gatavojot saknes, dārzeņus un salātus, gaļas un zivju ēdienus, zupas, mērces, konservus. Angļi, piemēram, tradicionāli pievieno piparmētru jēra gaļas ēdieniem. Izplatīta ir arī piprmētru mērce (Mint Sauce), kas gatavota no žāvētām vai svaigām piparmētru lapām, etiķa, cukura un sāls un kas labi “sader” kopā ar gaļas ēdieniem. Latvieši, savukārt, pievienotu piparmētru “smagiem ēdieniem” — skābētiem ēdieniem, zirņu zupām, u.tml., jo augam piemīt arī īpatnība mazināt gāzu uzkrāšanos gremošanas traktā un sāta sajūtu. Piparmētra ir neatņemama sastāvdaļa garšvielu maisījumos. Piparmētra ir lieliska piedeva saldajiem ēdieniem un to izmanto ievārījumu, kompotu un želeju pagatavošanā. Svaigas auga lapiņas noder arī dažādu veidu ēdienu garnēšanai (piem., pasniedzot gaļas ēdienus vai saldējumu).

Piparmētru tēja –piparmētras satur ēteriskās eļļas, kurās ir atklāti vairāk nekā 40 veselībai noderīgi savienojumi., kā arī karotīnu, betaīnu u.c. Šai tējai ir patīkama garša un smarža, kā arī tajā ietilpstošais mentols lieliski atsvaidzina.Tēju pagatavot ir pavisam vienkārši – ēdamkaroti žāvētu piparmētru lapu aplej ar glāzi verdoša ūdens un pagaida sešas minūtes.

Piparmētra parfimērijas ražošanā:Parfimērijas rūpniecībā piparmētru izmanto elpas atsvaidzinātāju, antiseptiksu mutes dobuma skalotāju, zobu pastu, sejas un ķermeņa kosmētikas, aromātisku eļļu, vannas līdzekļu u.c. produktu ražošanā.

Izmantotā literatūra

1. Mūsu veselībai, B.Aleksandrovs.

2. lv.wikipedia.org

3.

Leave a Comment